Spoleto

Viaggio Nel Mondo
  • Guida in Italiano

Spoleto

Spoleto, Umbria
CC Andrea Passoni - Spoleto, Umbria

Spoleto is een stad, neergevlijd aan de voet van de Monteluco, nog een kostbaar Umbrisch juweel. Haar faam is verbreid tot ver over de italiaanse grenzen, door de fraaie natuur in haar omgeving en door het schouwspel dat haar vallei biedt; maar ook vanwege haar historisch en artistiek erfdeel en vanwege de culturele manifestaties die ieder jaar weer een groot publiek uit heel de wereld trekken.

Spoleto is centraal gelegen op het Italiaanse schiereiland, ver weg van het massa-toerisme, maar gemakkelijk te bereiken. Spoleto presenteert zich als een stad met een harmonieuse architectuur, met schitterende bouwwerken, omgeven door een rijke natuur.

Een ontdekkingstocht in Spoleto kan goed beginnen op het Piazza della Liberta', in het hoger gelegen deel van de stad, waar allereerst een bezoek gebracht dient te worden aan twee toeristische bureau's, de Azienda di Promozione Turistica e het Consorzio Operatori Turistici: daar is alle nuttige informatie en documentatie te vinden over wat er in de stad en haar omgeving te zien is. Op het plein zelf ziet men tevens het Palazzo Ancajani, waarin het Studiecentrum van de Middeleeuwen, het Centro Italiano di Studi sull'Alto Medioevo, zetelt en, aan de noordwestelijke kant, het Romeins Theater.

Via Corso Mazzini kan men een van diens zijstraatjes inslaan van waar een ware ontdekkingstocht aanvangt in een wirwar van straatjes en stegen, waaronder de Via della Trattoria en de Via dello Sdrucciolo, om daarna uit te komen in Via Arco di Druso e Germanico. Men vindt er ook het gelijknamige monument. Aan de linkerhand is er het plein waar het een drukte van belang is omdat er markt gehouden wordt: vooral in de zomer is het er aangenaam verkeren, gezeten aan een van de tafels buiten de bars, waar men zich kan verfrissen middels een drankje of huisgemaakt ijs.

Wanneer men daarentegen de Via del Municipio (Stadhuis) inslaat, komt men op Piazza Campello uit, waar al van verre het gekletter van de Fontana del Mascherone te horen is en vanwaar het shuttlebusje naar de Rocca vertrekt, oftewel naar het hoogst gelegen punt van de stad. Weer afdalend komt men uit op Piazza Duomo met de Kathedraal van Assunta (Maria ten Hemelopneming). Op hetzelfde plein kunnen het Theater Caio Melisso en het ex­Museo Civico bezocht worden. Daarna gaat het opnieuw omhoog langs de monumentale trappenpartij van Via dell'Arringo om uit te komen op Via Saffi, vlak voor Via Visiale waar het Palazzo Vescovile (bisschoppelijk paleis) en de kerk van de Heilige Eufemia zich in hun volle gedaante aan ons vertonen.

Daarmee is het nog niet gedaan met de schoonheden van Spoleto. Er zijn nog het Teatro Nuovo, de Kerk van de Heilige Filippo, het Palazzo Collicola, de Kerk van de Heilige Nicolaas, de Porta Cittadina en de Ponte Garibaldi, Het zijn stukken geschiedenis, waaraan Spoleto rijk is, zoals ook de natuur in haar omgeving bijdraagt aan haar rijkdom.

Manifestaties en festivals

Spoleto is al tientallen jaren bekend om zijn Zomerfestival. Initiatiefnemer was indertijd Gian Carlo Menotti, een Italiaanse componist die veel succes had in de Verenigde Staten. Het lukte hem een groot aantal schilders, scenograven, schrijvers, regissieurs, poeten en orkestdirigenten bijeen te brengen, om gezamenlijk een reeks voorstellingen te verwezenlijken en vorm te geven aan het grote Festival dei Due Mondi (Twee Werelden), tegenwoordig het Spoleto Festival geheten. Menotti zocht in heel Italie het podium dat het meest geschikt was voor wat hij zich voorstelde en hij vond de ideale ambiance in Spoleto.

Het Spoleto Festival is de gelegenheid waarop het culturele leven van de stad zich op haar best presenteert. Ieder jaar kan men tijdens de zomermaanden juni en juli talloze voorstellingen en manifestaties meemaken, van muziek, theater en kunst, met vooraanstaande persoonlijkheden uit de wereld van beeldende kunst, theater en muziek.

Een andere niet te missen gelegenheid om Spoleto te bezoeken wordt elk jaar begin juni geboden: het gaat om de Notte Bianco del Vino, oftwel drie dagen gewijd aan alle geneugten die met wijn verband houden, beleefd te midden van de historische bebouwing van het oude centrum. De wijnhuizen houden open huis, er zijn bijeenkomsten en concerten en wijnproeverijen, al met al is het een gebeuren dat men zich heugen zal.

Dan is er nog de vlooienmarkt (il mercato delle briciole), waar antieke meubelen, ambachtelijke produkten, schilderijen, kunstvoorwerpen, tweede hands artikelen en nog veel meer verkocht worden. De markt wordt elke tweede zondag van de maand gehouden en is samengesteld uit meer dan 50 marktstallen waar voor ieder's heug en meug wat te vinden is. Goede etenswaren kunnen er ter plaatse genuttigd worden. In het stadscentrum bevindt zich een eethuis als Lo Sportellino, bekend om zijn kwaliteitskeuken: aan te raden zijn onder meer de “stringozzi” (een speciaal type pasta) met zwarte truffel en de wildgerechten.