Perugia

Viaggio Nel Mondo
  • Guida in Italiano

Perugia

Perugia, Umbria
CC Perugiacity.com - Corso Vannucci, Perugia

De hoofdstad van de regio Umbrië, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 10 de eeuw voor Christus, heeft vanaf haar eerste dagen een belangrijke positie ingenomen dank zij haar strategische positie. Het historisch centrun van de stad, gebouwd in een architectonische stijl uit de Middeleeuwen maar met een plattegrond uit de Etruskische tijd, rijst op uit de heuvels die boven de Val Tiberina (de Tiberina vallei) uitsteken; aan de voet van de heuvels heeft zich in de loop van de19de eeuw geleidelijk de moderne stad uitgebreid.

In 40 voor Christus werd Perugia door Ottaviano met de grond gelijk gemaakt en daarna opnieuw opgebouwd. Een schitterend hoogtepunt in haar geschiedenis bereikte de stad in de Middeleeuwen, tot aan de 15de eeuw. Toen viel zij in 1531 ten deel aan de Pauselijke Staat. Heden ten dage telt de stad ongeveer 165.000 inwoners en kan zij stellig tot een van de mooiste steden in Italië gerekend worden. Haar historische bouwwerken en monumenten maken van Perugia een belangrijk centrum voor de kunsten.

Het zijn de verschillende elementen van Etruskische, Romeinse, Romaanse en Gotische architectuur die de stad haar veelzijdig uiterlijk geven; om de stad tot in haar details te leren kennen moet zij met de nodige aandacht en zonder enige haast bezocht worden.

Aan de automobilisten wordt aangeraden de auto in de ondergrondse parkeergarage van Piazzale Partigiani achter te laten. Vandaar heeft men maar een paar minuten nodig om bij het historisch centrum te komen. Te voet gaand ziet men onmiddellijk de Rocca Paolina en de Porta Marzia. De Rocca (vesting), geconstrueerd door Paolo III Farnese (Paus Paulus de III), staat symbool voor de pauselijke overheersing van de stad. De bouw van de vesting werd toevertrouwd aan een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de militaire architectuur uit die tijd, Antonio Sangallo. In de vesting is ook de etruskische Porta Marzia opgenomen, waarvan men bij de uitgang van via Baglioni nog duidelijk de overblijfselen ziet.

Wanneer men van Piazza Italia de Corso Cavour inslaat, stuit men op de kerk van de Heilige Domenicus. Zij werd gebouwd in de 14de eeuw. Haar vormgeving herinnert aan die van de Santa Maria Novella en de Santa Croce in Florence. In het bijbehorende convent bevindt zich het Museo Archeologico dat bestaat uit het Museo Preistorico en de collectie van oudheden van Filippo Frigeri. Langs Via Cavour in zuidelijke richting gaand komt men bij het benediktijner klooster van de Heilige Pietro uit, een van de oudste religieuse gebouwen in de stad. Wanneer men van Piazza Italia echter een noordelijke richting inslaat langs Corso Vannucci, komt men uit bij Piazza IV Novembre: daar vindt men het Palazzo dei Priori en de Fontana Maggiore, de twee belangrijkste monumenten van de stad.

Manifestaties en festivals

Perugia staat niet alleen bol van geschiedenis en architectuur, maar het is ook een belangrijk trefpunt voor veel muziekliefhebbers. Sinds 1973 wordt er een van de belangrijkste festivals in Europa gehouden, het Umbria Jazz Festival. De voorstellingen die over het algemeen kosteloos zijn, worden op verschillende locaties gehouden: op velden, pleinen, in de open lucht of in theaters. Een plek die symbool staat voor het Festival zijn de Giardini (tuinen) del Frontone waar sinds 1984 musici van wereldfaam optreden: van Stan Getz, tot John Scofield en Pat Metheny, van Phil Woods e Dizzy Gillespie, tot aan Bob Mc Ferrin. Duizenden mensen stromen ieder jaar weer toe om van goede muziek te genieten.

Maar er dient op gewezen te worden dat elk jaar nog een ander belangrijk festival in Perugia plaatsvind: vanaf 1937 wordt er het Sagra Musicale Umbra gehouden, een belangrijk festival van gewijde muziek, met illustre uitvoerders uit heel de wereld die optreden tijdens talrijke magistrale voorstellingen.