Norcia

Viaggio Nel Mondo
  • Guida in Italiano

Norcia

Norcia, Umbria
CC La Valnerina ~ Umbria - Norcia, Umbrië

Norcia is bekend als het oord van de Heilige Benedetto, maar niet alleen als zodanig. Het is ook bekend vanwege zijn typische culinaire produkten en bereidingswijzen. In het historisch centrum van Norcia bevindt zich een zeldzaam mooi plein. Norcia is aan de voet van de hellingen van de Monti (Bergen) Sibilini gelegen en behoort tot de plaatsen in Umbrië waar men absoluut een bezoek aan dient te brengen.

Het stadje is niet groot, maar heel overzichtelijk en aangenaam gebouwd binnen een omwalling. Het is een strategisch punt van vertrek voor iedereen die trektochten wil maken op de Piano Grande (Grote Hoogvlakte), een van de meest tot de verbeelding sprekende oorden in de streek.

Al in oude tijden was Norcia een geliefd woonoord, dank zij zijn overvloedige waterbronnen en zijn grond, geschikt voor de landbouw. Daarbij komt nog eens zijn zeer strategisch gelegen positie voor het verkeer dat de binnenlandse heuvelrug van de Appenijnen tussen Oost en West overschrijdt en door Norcia komt.

Kloppend centrum van het stadsleven is sinds de middeleeuwen het centrale plein, waar een standbeeld van de Heilige Benedetto centraal staat. U vindt hier het Palazzo Comunale (Stadhuis) uit de 13de eeuw, deels gerestaureerd, met magnifieke galerijen en een klokketoren uit de 17de eeuw. Direct daarnaast bevindt zich de Basiliek, gewijd aan de Heilige Benedetto. De basiliek heeft een monumentale deurpoort uit 1578 met aan weerskanten twee standbeelden die de Heilige Benedetto en de Heilige Scolastica voorstellen. Een bijzonder onderdeel van de Basiliek is het Portale delle Misure (het portaal van de maatmeters), een klein portiek aan de rechterkant van de kerk, waar de handelsmaten voor de verkoop van granen zijn aangegeven. Binnen de basiliek bevindt zich een crypte waar volgens de overlevering de Heilige Benedetto en de Heilige Scolastica geboren zijn.

Op het plein bevinden zich de 17eeuwse kathedraal van de Heilige Maria Argentea, met fresco's uit de 15de eeuw en het indrukwekkende Castellina, de vesting gecreëerd door Paus Giulio III in 1554, wiens project werd toevertrouwd aan de vooraanstaande architect Jacopo Barozzi. Om de rest van Norcia te leren kennen kan men vanaf het centrale plein de via Roma volgen richting Porta Ascolana, of de antieke via Anicia die U naar het hoogst gelegen deel van de stad brengt.

De omgeving van Norcia

Het landschap ten Oosten van Norcia heeft een bijzonder karakter. Men vindt er de Piano Grande (de grote vlakte), een enorme hoogvlakte zonder veel in het oog lopende objekten, als het ware een grenzeloze steppe; er om heen bevinden zich de rotswanden van de Monti Sibillini; gezamenlijk lijken ze een reusachtig amfitheater te vormen. In deze immense prairie bevindt zich het kleine plaatsje Castelluccio. Een van de dingen die bij dit plaatsje onmiddellijk in het oog springen zijn de graffiti, waarmee de blanke muren bedekt zijn, die plaatselijke verhalen en mythes vertellen.

De beste periode om deze streek te bezoeken is het voorjaar, wanneer massa's wilde bloemen in bloei staan, zoals de klaprozen en narcissen. De vlakte wordt dan een spektakel van kleuren, die ook de beste fotograaf overrompelen en in onzekerheid brengen over wat er zoal te fotograferen dient te worden.