Montefalco

Viaggio Nel Mondo
  • Guida in Italiano

Montefalco

Montefalco, Umbria
CC Leonardo Angelini - Montefalco, Umbrië

Montefalco is een van de prachtige oorden in Umbrië. De stad neemt een vooraanstaande positie in op de vlakte van Spoleto. Zij heeft een schitterend panorama te bieden en behoort tot de fraaiste steden in de heuvelrijke omgeving: men vindt er een labyrinth van straatjes en veel kunstwerken van grote waarde zoals de schilderingen van Perugino en de fresco's van Gozzoli.

De stad heette eerst Coccorone, ma in 1249 werd zij met de grond gelijk gemaakt tijdens de bittere gevechten tussen de Paus en keizer Federico II (aan wie een poort van de middeleeuwse vesting herinnert). Daarna werd de stad weer opnieuw opgebouwd en kreeg de naam Montefalco. Het werd leengoed van de Kerk en in de 15de eeuw kreeg het de bewonderswaardige aanblik die het tot op de dag van vandaag behouden heeft.

De stad heeft een rechthoekige vorm die uit de Romeinse stad stamt en een middeleeuws “castrum” (kasteelvesting). Montefalco is gebouwd rondom het Piazza del Comune (Gemeente) en is onderverdeeld in wijken die “borghi” (burchten) genoemd worden. De oude kern is omringd door een omwalling, waarin vijf poorten zijn uitgespaard, waar vandaan vijf straten stersgewijs uitkomen op het centrale plein.

Men komt de stad binnen door de bijzondere poort van Sant'Agostino (daterend uit 1300), waarboven een toren uitrijst. Wanneer men de Corso Mameli volgt tot aan het centrale plein van de Comune (Gemeente) stuit men op de kerk van de Heilige Agostinus, waarvoor de basis is gelegd aan het einde van de 13de eeuw; de gevel ervan wordt opgesierd door een roodachtige tint en door kleine zuilen. Binnen de kerk zijn een paar interessante fresco's te bewonderen, waarvan één hoogst waarschijnlijk het werk is van Lorenzetti.

Eveneens dichtbij het centrale plein bevinden zich de Palazzo Langeli, Palazzo Tempestini, Palazzo Moriconi e het Palazzo Comunale (Stadhuis), geherstruktureerd in de 18de eeuw. Verder is er de voormalige kerk van de Heilige Filippo Neri, hedentendage een theater, en het Oratorium van de Heilige Maria, tijdens de periode van de Verlichting gebruikt voor de werkzaamheden van de Gemeente.

Aan de via Ringhiera Umbra die tot aan de wijk Colle Mora gaat, treft men het meest belangrijke monument van Montefalco aan, tevens een van de beroemdste uit heel Umbrië: de voormalige kerk van de Heilige Franciscus. Terug op het plein van de Comune kan men het bezoek aan de stad voortzetten langs de trappen die afdalen naar de omwalling, waar zich het convent en de kerk gewijd aan de Heilige Chiara bevinden: niet de Heilige Chiara van Assisi, maar de heilige Chiara van Damiano da Montefalco die de bouwwerken liet bouwen tussen de 13de en de 14de eeuw.

De wijnen van Montefalco

De wijnen van Montefalco worden vanouds gewaardeerd in heel Italie, maar de laatste tijd beginnen ze ook aan reputatie te winnen buiten Italië . Hun reputatie is niet zozeer gebaseerd op de rode wijn van Montefalco, als op twee smaakrijke rode wijnen van onduidelijke oorsprong: de Sangrantino en de Sagrantino Passito. De druivensoort Sagrantino is alleen in de omgeving van Montefalco te vinden. Het gaat om een soort die een antieke oorsprong heeft. De naam zou kunnen afstammen van het religieuse gebruik dat de franciscaanse gemeenschap maakte van de wijn. Deze cultiveerde de druivensoort Sagrantino.

De Sagrantino is een droge, robuuste rode wijn met een granaat donkerrode kleur, vaak gemengd met 5% Trebbiano (Toscaanse rode wijn). De Sagrantino Passito lijkt erg op deze wijn, alleen zijn de druiventrossen wat verschrompeld, wat de wijn de smaak van rode dessertwijn geeft.