Gubbio

Viaggio Nel Mondo
  • Guida in Italiano

Gubbio

Gubbio, Umbria
CC Luca - Palazzo dei Consoli, Gubbio

In Gubbio heerst een middeleeuwse en religieuse sfeer die in heel Umbrië prominent aanwezig is. Een fraai beeldhouwwerk, uitgehouwen in helder kalksteen aan de voet van de Monte (Berg) Ingino, trekt onmiddellijk de aandacht van iedereen die het geluk heeft het stadje te bezoeken.

In de Romeinse tijd breidde de stad zich geleidelijk uit in de richting van de vlakte. In de Middeleeuwen bloeide Gubbio als vrije gemeente. Heden ten dage,zoals in het verleden, zijn alle huizen gebouwd met een mooie rode steensoort, die perfect harmonieert met de omgeving. In het hogere gedeelte werd een omwalling gebouwd, waar later het monumentale complex van het Palazzo dei Consoli deel van ging uitmaken.

Gubbio's aantrekkingskracht wordt nog vergroot door de natuur in haar omgeving: een glooiend platteland met in de verte de fenomenale Appenijnen, bedekt door het groen van bossen. Door het stadje stroomt de Camignano wiens wervelend water verfrissing biedt aan haar omgeving.

De weg die het gemakkelijkste toegang geeft tot het stadje komt vanuit het Zuiden: men kan daar van een prachtig panorama genieten. Voordat men een van de best bewaarde historische centra op de wereld binnen gaat, doet men er goed aan even halt te houden: zowel om een totaalbeeld te hebben van het landschap als ook om de overblijfselen van de Romeinse stad te bezoeken.

Een van de eerste monumenten die men tegenkomt, het centrum binnen tredend, is het Mausoleum, een tombe met een grafkamer met een door ronde steunberen gedragen plafond. Daarna stuit men op het Romeinse Theater om vervolgens uit te komen op het Piazza Quaranta Martiri (veertig martelaren) waar plek is om de auto te parkeren en het echte centrum in te gaan. Vanaf het plein ziet men de 12de eeuwse kerk van de Heilige Franciscus en daar recht tegenover het antieke ziekenhuis van Santa Maria della Misericordia e links daarvan Santa Maria dei Laici.

Van het plein Quaranta Martiri kan men verder centrumwaarts gaan langs de Via Repubblica, die flink omhoog gaat en uitkomt in het middeleeuwse centrum van de stad. Of men kan de via Cavour inslaan, die toegang geeft tot de authentieke, historische buurt San Martino langs de oevers van de Camignano stroom.

Manifestaties en feesten

De patroonheilige van Gubbio is Ubaldo. De feestdag ter zijner ere is 15 mei en wordt gevierd met de Corsa dei Ceri. Het gaat om een cerimonie die al 900 jaar oud is. Vroeg in de morgen begint het met een heilige mis en een processie door de straten vol mensenmassa's; in de processie worden grote kaarsen van hout meegedragen, ieder opgedragen aan een heilige. Om 10.30 begint een tweede processie in de richting van Piazza Grande waar de kaarsen door de leden van de verschillende broederschappen uit de stad rechtop worden gezet. Na een copieuse maaltijd met visgerechten in het Palazzodei Consoli worden de kaarsen tot in alle uithoeken van de stad gebracht. Om 18.00 uur komen alle mensen tesamen op het Piazza Grande waar de burgermeester het startsein geeft voor de echte attractie van de dag: het gaat erom dat de kaarsen zo snel mogelijk de basiliek in worden gebracht waar ze 's ochtends uit gehaald zijn. Elke broederschap beschikt over 10 dragers die zich om de 10 minuten afwisselen zonder één moment stil te houden.

Dit massaal gebeuren vindt sinds eeuwen plaats, over de oorsprong lopen de meningen uiteen. Het is hoe dan ook een voorbeeld van hoe tradities de tijd kunnen overleven; een gelegenheid om verschillende ervaringen te confronteren met elkaar en om ze te delen, en het is ook een mooie aanleiding om feest te vieren.