Bevagna

Viaggio Nel Mondo
  • Guida in Italiano

Bevagna

Bevagna, Umbria
CC Monica Arellano-Ongpin - Piazza Sivestri, Bevagna

Te midden van wijngaarden, olijvenbomen en zonnebloemvelden bevindt zich het schitterende oord Bevagna: een ommuurd stadje te midden van het groen. De daken en torens geven gezamenlijk het stadje een mooie, compacte vorm, die dwars doorsneden wordt door de antieke via Flaminia.

In de Romeinse oudheid was Bevagna een gemeente van grote betekenis, zoals de geraffineerde mozaieken en het antieke theater laten zien. Op het prachtige plein met de kerken van de Heilige Michele en de Heilige Silvestro, bevindt zich een theater gewijd aan Francesco Torti, binnen het monumentale Paleis dei Consoli. Heden ten dage is Bevagna een belangrijk cultureel centrum voor de hele regio.

Hoewel wat aan de rand van de Umbra Vallei gelegen, is Bevagna altijd een centrum voor het verkeer geweest dat bleef komen en gaan. Binnen de omwalling bevindt zich een groot plein met er omheen vier buurten, "gaite" (wachters) genoemd. Men komt het stadje binnen door de Porta Foligno, waarna het langs de Corso Mateotti richting het centraal gelegen Sivestri plein gaat. Bij het plein bevinden zich vier belangrijke bouwwerken: het Paleis van de Consoli en drie kerken, die van de Heilige Silvestro, van de Heilige Aartsengel Michele en van de Heiligen Domenicus en Giacomo.

Doorgaand in noordelijke richting komen we verschillende overblijfselen uit de Romeinse tijd tegen, waaronder het Forum en de resten van de tempel van het theater van de thermen, tegenwoordig bijna volledig opgenomen binnen de kerk van de Madonna della Neve (Maria Maagd van de Sneeuw).

Hier in de buurt, maar meer naar het westen van de stad, omhoog gaand langs een steile trap die begint vanaf Piazza Garibldi, kan men de kerk van de Heilige Franciscus bezoeken, waar de steen bewaard is vanaf welke de Heilige zijn preken aan de vogels zou hebben gehouden. Nog steeds de Corso Mateotti volgend stuit men op het Museo Civico waar talrijke voorwerpen uit de Romeinse en Pre­romeinse tijd worden tentoongesteld.

Manifestaties en feesten

In de laatste week van juni herleven op een fascinerende wijze de Middeleeuwen in Bevagna dank zij de Mercato (Markt) van de Gaite, met talrijke stallen, plaatsen om te eten en te drinken; een markt waar ook kleurrijke manifestaties vol bonte gewaden, zang en dans plaatsvinden. Dank zij deze manifestatie en haar tot de verbeelding sprekende burchten trekt Bevagna elk jaar veel bezoekers uit alle delen van de wereld.

Nell'ultima settimana di giugno Bevagna fa rivivere il suo fascino medievale grazie al Mercato delle Gaite, con botteghe, taverne, cortei arricchiti da colori, tessuti, canti e musiche. Grazie a questa manifestazione e ai suoi suggestivi borghi, la cittadella ogni anno attira molti visitatori da ogni parte del mondo.

De omgeving van Bevagna

De overvloedig bebouwde vlakte die Bevagna omringt is stellig een bezoek waard. De meest interessante tocht die men kan maken begint bij het Convent van de Annunziata (van de Maagd Maria die de boodschap van de aartsengel ontving); vervolgens komt men bij het kleine plaatsje Cantalupo, daarna bij de kleine, stenen kapel van de Madonna della Pia. Na een kilometer bereikt men Limignano, een sierlijk vestingstadje met centraal gelegen de Kerk van de Heilige Michele uit de 13de eeuw.

Een ander vestingstadje in de omgeving is Collemancio, waar zich de ruines van Urvinum Hortense bevinden, een antieke nederzetting daterend uit de Romeinse of misschien de Etruskische tijd. Ook het plaatsje Cannara is een bezoek waard. Onder de bomen op Piazza Umberto met drie kleine kerken vol fraaie schilderingen bevindt zich het Palazzo Comunale (Gemeentehuis), waarin een gallerie is samengesteld van fresco's afkomstig uit plaatselijke kerkjes en daarnaast ook met archeologische overblijfselen van wat eens Urvinum was.