Assisi

Viaggio Nel Mondo
  • Guida in Italiano

Assisi

Assisi, Umbria
CC Andy Hay - Basilica di San Francesco d'Assisi

Het centrum van Assisi is één van de meest aantrekkelijke en best bewaarde stadscentra uit de Middeleeuwen in de wereld. Assisi is centraal gelegen in Umbrië. Haar oorsprong gaat terug totde Romeinse tijd. De stad kende haar toppunt van bloei in de Middeleeuwen, rond 1200.

Het centrum van Assisi is gebouwd met het roodachtige gesteente van de Monte Subasio waaraan het zijn bijzonder getinte kleur te danken heeft. De stad Assisi is tot heden ten dage omringd door een stenen wal, waar de machtige bouwwerken van de Rocca Maggiore en de Basiliek van de Heilige Franciscus (Basilica di San Francesco) bovenuit steken. Architecten, bewerkers van hout en metaal, beeldhouwers en vele andere soorten artiesten hebben hun sporen nagelaten in Assisi.

Wanneer men het centrum aan de zuidoostkant door de Porta Nuova binnentreedt en zijn weg voortzet langs de via Borgo Arentino, stuit men bijna onmiddellijk op de Basiliek van de Heilige Chiara (Basilica di Santa Chiara), de één na grootste kerk van Assisi. Wanneer men dan richting centrum, blijft aanhouden, omhoog gaand langs steile trappen, komt men bij de kathedraal van de Heilige Rufino aan; de kathedraal stamt uit de Middeleeuwen en is bekend om haar schitterende voorgevel, een meesterwerk uit de romaanse kunst in Umbrië. Daar is ook het centrale plein van de Gemeente, werkelijk het hart van de vesting.

Wanneer men het plein achter zich laat en afdaalt langs de via del Seminario (verderop via San Francesco geheten) stuit men op het gebouw van Giacobetti, recht voor het Oratorio dei Pellegrini (de Kerk van de Pelgrims), de Portico del Monte Frumentario met zijn bogen; het Gemeentelijk Museum (la Pianacoteca Comunale), de Loggia dei Maestri Comacini, om tenslotte aan te komen bij de grote basiliek die aan de Heilige Franciscus gewijd is.

De Basiliek van de Heilige Franciscus te Assisi

Vlak na het overlijden van de Heilige San Franciscus kreeg de vicaris van de Franciscaanse orde, broeder Elia, van paus Gregorius IX de opdracht om een kerk te bouwen, gewijd aan de Heilige Franciscus. Eerst werd ­beneden­ vorm gegeven aan de Basilica Inferiore waarna daar tegenover de Basilica Superiore werd opgebouwd. Paus Innocenzo IV wijdde de kerk in 1253 in, maar aan de werkzaamheden kwam officieel een eind rond 1367, toen aan de kapel van de Heilige Caterina de laatste hand was gelegd. Aan het voltooien van het bouwwerk droegen veel schilders bij, waaronder de meest vooraanstaande uit die tijd.

Giotto maakte samen met andere schilders de fresco's op de muren van de Basilica Superiore; de afbeeldingen van de Heilige, die hier figureerden, vonden algemeen navolging bij latere schilderwerken. De Florentijnse schilder droeg ook bij aan het versieren van de koepel van het centrale schip van de basiliek. Simone Martini decoreerde de Kapel van de Heilige Martino, de eerste kapel links in de Basilica Inferiore. Zijn decoraties vertegenwoordigen ware meesterwerken met afbeeldingen van heiligen en een complete geschiedenis van het leven van de Heilige Martino. Cimabue decoreerde samen met andere schilders de muren van het dwarsschip van de Basilico Superiore met een uitgebreide reeks van fresco's.

De waardevolle bijdragen aan het bouwwerk en de voortreffelijke restauratie-werkzaamheden gedurende de eeuwen die volgden­de laatste belangrijke ingreep dateert uit de periode direct na de aardbeving van 1997­ maken van de basiliek een plaats waar ook de liefhebbers van kunst en cultuur graag bij elkaar komen.

De omgeving van Assisi

Dichtbij Assisi bevindt zich de Eremo di San Francesco (of delle Carceri, de Hermitage van de Heilige Franciscus), aan de voet van de Monte Subasio, slechts 4 kilometer van Assisi. Zij is zonder meer een bezoek waard.